Aamanns hjemmelavede rødkål med kanel og laurbærblade

Opskrift af Adam Aamann

Denne opskrift på rødkål har jeg brugt i mere end 20 år. Hvorfor? Fordi nogle ting ikke skal ændres, når de er perfekte. Den har for mig den helt rigtige balance mellem sødme, syre og masser af krydderier og tyngde fra rødvin, appelsinskal og saft.

God til næsten alt på julebordet – og mindst lige så god uden for sæsonen.

Grønt tilbehør
30 minutter

4 personer

Indkøbsliste:

1 lille rødkål (ca. 900 g)
3 spsk. andefedt eller
smør
1½ dl balsamicoeddike
1 spsk. flagesalt
3 dl rødvin
2 usprøjtede appelsiner
240 g lynghonning
2 laurbærblade
1 kanelstang
1 stjerneanis
Friskkværnet peber
2 hele allehånde
2 nelliker

Fremgangsmåde:

  1. Skær rødkålen i kvarte, og snit den i fine strimler på 2-3 mm. Steg kålen i andefedt i en gryde, til den falder sammen. Hæld balsamicoeddike på.
  2. Kog eddiken ind til den halve mængde, og tilsæt salt, rødvin, appelsinsaft og -skal, honning, laurbærblade, kanelstang, stjerneanis og peber.
  3. Knus allehånde og nelliker i en morter, og rør det i rødkålen. Læg låg på gryden, og lad kålen simre i ca. 45 minutter. Rør i den undervejs, og smag til med salt, peber og evt. honning.
  4. Hæld rødkålen i et sylteglas på 2 liter eller en anden beholder. Opbevar rødkålen tildækket på køl i 8-10 dage. Lun evt. rødkålen inden servering.