Tomaterne hentes hjem fra det franske madmarked Marché de Rungis via Søris. Tomaterne har fået betegnelsen "ancienne" (gammel) i Frankrig, da de tilhører gruppen af gamle, historiske sorter (tomates anciennes), som dyrkes i mindre skala af passionerede, økologiske landmænd.
Her kan du lære lidt mere om nogle af de særlige sorter:
- Ancienne Jaune (gul): Sorten menes at stamme fra Montlouis i Indre et Loiré. Fladtrykt og kraftigt ribbet tomat, nogle gange plisseret. I Danmark kender vi den som en ananastomat.
- Ancienne Noire (mørke): Den sorte, ribbede tomat er nem at kende med sin smukke lillabrune farve. Sorten dukkede op på markederne for omkring 30 år siden, og de største eksemplarer kan veje op til 500 g. En af dens fordele er det lave indhold af kerner. Med sit saftige og smørbløde frugtkød er den sorte ribbede tomat ideel til at lave puréer, saucer og carpaccio. Friskhøstede tomater egner sig også glimrende til salater.
- Ancienne Rose (lyserød): Ancienne Rose er en gammel tomatsort med et lyserødt skær og en silkeblød, saftig konsistens. Den er elsket for sin delikate smag med mineralske toner og sin fine struktur. Ideel i sommerlige tomatsalater, som rå snack eller i en let pastaret.
- Coeur de Boeuf (rød): Coeur de Boeuf, også kendt som “koens hjerte”, er en klassisk tomatsort, der har fået sit navn fra sin særlige form – stor, hjerteformet og let ribbet. Den økologiske variant dyrket i Frankrig er særligt værdsat for sin fyldige smag, sit faste kød og det næsten kernefri indre, hvilket gør den ideel til både rå og tilberedte retter, dog er den særligt velegnet til indkogte saucer.
- Ancienne Green Zebra (grøn): Green Zebra-tomaten har en balanceret smag, der er både let syrlig og sød, med en frisk og frugtig karakter. Den er mindre sød end røde tomater, hvilket gør den populær blandt dem, der foretrækker mere kompleks smag – og så er den utrolig smuk i salater.